5c8af30e749f3f8217405c2642fe6cf4_8651285680.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Комеморација жртвама на Лединама

18.09.2024.

ДАН СЕЋАЊА НА ЖРТВЕ ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА: Комеморација жртвама на Лединама
Величина слова

Председница општине Нови Београд Ивана Николић присуствовала је са сарадницима комеморацији жртвама фашистичког терора поред спомен-обележја на месту Троструки сурдук на Лединама, где је 1941. године стрељано 240 талаца Бањичког логора, саопштено је из Општине Нови Београд.

Међу стрељанима је било 187 Јевреја и 53 комуниста. Ово је једино место страдања у Београду где се знају имена и презимена јеврејских жртава, као и тачан датум масовног погубљења. Врховни рабин Србије Исак Асиел је прочитао јеврејску молитву „Ел Мале Рахамим”.

Ивана Николић поручила је да ће се сарадња са јеврејском заједницом подићи на још виши ниво, јер страдање које је доживео јеврејски народ никада не сме да се заборави.

Она је положила венце на спомен-обележје, а почаст жртвама одали су и председник Јеврејске општине Београд Арон Фукс, затим Лидија Радин и Тања Милованчев из Јеврејске општине Зрењанин, Драган Пантелић у име СУБНОР-а Србије, заменица шефа Мисије Израела Александра Бен Ари Шербан, као и први секретар Амбасаде Републике Немачке Павел Воронин.

Имена свих 187 мушкараца јеврејске популације прочитали су Леа Ескенази у име Меморијалног центра „Старо сајмиште”, Давор Салом, Александар Гаон и Бране Поповић.

Према бањичким књигама логораша, зна се да су таоце у логор одводиле СС јединице, а потом су погубљени на овом стратишту. Имена страдалих комуниста на истом месту нису позната.

Извор: Беоинфо

Подели вест