IMI_7790.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ШАПИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА: Поносни на хероје одбране нашег града 1915. године

07.10.2024.

ШАПИЋ ПОЛОЖИО ВЕНАЦ НА СПОМЕНИК БРАНИОЦИМА БЕОГРАДА: Поносни на хероје одбране нашег града 1915. године
Величина слова

Градоначелник Београда Александар Шапић положио је данас венац на Споменик браниоцима Београда у оквиру свечаности поводом обележавања Дана одбране Београда 1915. године.

Он је подсетио да је прошле године ово место, за које се може рећи да је једно од најважнијих историјских споменика не само у Београду већ у целој Србији, доведено коначно у једно пристојно стање.

IMI_7612.JPG
београд.рс

Говорећи о значају битке за одбрану Београда, Шапић је нагласио колико је велики и значајан тај чин и подвиг људи који су свесно дали своје животе како би „купили” време да се повуку жене, деца, влада и војска, иако је било много жена, чак и деце који су тада учествовали у одбрани нашег града.

– Последњих неколико година смо почели да негујемо културу сећања на тај период наше историје, који је био потпуно запостављен, а један је од најважнијих периода у историји нашег народа. Мислим на период балканских ратова, Првог светског рата и свега онога што нам је управо омогућило да живимо данас у слободној земљи. Град Београд ће од следеће године у потпуности преузети организацију обележавања Дана одбране Београда 1915. године, а сматрам да овде треба да буду највиши државни функционери. Следеће године је 110 година од битке за одбрану Београда 1915. године и обележићемо то посебним догађајем и академијом. Желимо да нашу децу у школама учимо стварима о којима сплетом околности нису учили, те да будемо поносни на наше претке, јер конкретно у овој бици, чини ми се, већу почаст одавали су нам наши непријатељи него ми сами себи – истакао је први човек Београда.

IMG-20241007-WA0016.jpg
београд.рс

„Град Београд ће од следеће године у потпуности преузети организацију обележавања Дана одбране Београда 1915. године, а сматрам да овде треба да буду највиши државни функционери".

Александар Шапић, градоначелник Града Београда

Шапић је указао и на чињеницу да скромни споменик који је подигао, тада наш непријатељ, генерал Макензен на Кошутњаку говори какво поштовање су они имали према тим људима.

Ту је и Легија части коју нам је доделио велики пријатељ српског народа маршал Д’Еспере, а коју је добило свега пет градова у свету, од којих је Београд један од два који нису у Француској. Све то показује колико је то био важан, храбар и поносан период у нашој историји. Модерна историја ратовања не познаје такав један подвиг где се практично повукла читава једна држава, мушко становништво и војска, па се после две године вратила и била кључна у победи у Првом светском рату. Не смемо тај период да заборавимо и поносан сам на то што држава Србија последњу деценију почиње да негује културу сећања на многе важне догађаје из периода историје српског народа, а ја ћу свој допринос давати и као градоначелник, докле год се налазим на том месту. Још једном желим да се поклоним свимаонима који су наизузетно храбар и јуначки начин бранили обале нашег града, наравно и њиховим потомцима, те да у име свих Београђана захвалим на чину који је обележио наш град и који не смемо никада да заборавимо – рекао је Шапић.

IMI_7631.JPG
београд.рс

„Модерна историја ратовања не познаје такав један подвиг где се практично повукла читава једна држава, мушко становништво и војска, па се после две године вратила и била кључна у победи у Првом светском рату".

Александар Шапић, градоначелник Града Београда

Председник Савеза потомака ратника Србије 1912–1920. Иван Стратимировић истакао је да су наши преци дали животе да бисмо ми данас у слободном Београду, у слободној Србији радили, живели, школовали се и напредовали. Подсетио је на улогу мајора Гавриловића и његову жртву за свој народ у најтежим тренуцима рата.

IMI_7487.JPG
београд.рс

 – Тај отпор и спречавање непријатеља да брзо продре и пресече српску војску омогућили су прелазак преко Албаније. Њихова жртва је омогућила да се преживела деца школују и изграђују ослобођену Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Њима треба да смо захвални. Захваљујем и што смо у оволиком броју дошли данас и драго ми је што наша држава све више поштује оне који су темеље ове државе бранили и тада, 1914. и 1915. године, као и 1918. када су трчећим кораком ослободили Србију и српске крајеве – рекао је Стратимировић.

Фотографије можете преузети овде.

Видео-материјал можете преузети овде.

Извор: Беоинфо

Подели вест