foto-1.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ШЕСТИ САСТАНАК ЛИДЕРА КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ: Никодијевић предводи делегацију Београда

15.10.2024.

ШЕСТИ САСТАНАК ЛИДЕРА КИНЕ И ЗЕМАЉА ЦЕНТРАЛНЕ И ИСТОЧНЕ ЕВРОПЕ: Никодијевић предводи делегацију Београда
Величина слова

Делегација Београда, коју предводи председник Скупштине града Никола Никодијевић, борави од 15. до 17. октобра у кинеском граду Јантаиу, у провинцији Шандонг.

У овом кинеском граду одржаће се шести састанак локалних лидера Кине и земаља Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ), а наша делегација учествује на позив гувернера Народне владе провинције Шандонг Зхоу Наикианга.

Тема састанка је „Локална сарадња Кине и ЦИЕЗ за будућност”. Формат „Кина–ЦИЕЗ” је покренут с циљем развоја међурегионалне сарадње, која подразумева шири спектар области, попут економије, трговине, саобраћаја, науке и технологије, културе, образовања и друго. Представља важан сегмент у укупној спољној политици НР Кине и служи активној промоцији циљева глобалне стратешке иницијативе „Појас и пут”.

На шестом састанку биће омогућено да се локалне самоуправе, институције и предузећа из земаља Централне и Источне Европе, укључујући и Београд, као и кинеске покрајине (аутономне регије и општине) промовишу и међусобно разговарају о сарадњи, како би постигли консензус око најважнијих питања.

foto-2.jpg
београд.рс

Град Београд последњих година интензивирао је сарадњу с кинеским градовима и провинцијама, полазећи од чињенице да су у сарадњи с кинеским партнерима у Београду започети и реализовани многобројни пројекти. Зато ће шести састанак бити добра прилика да се, кроз предвиђене форуме, размотре и сви аспекти сарадње између Београда и провинције Шандонг, имајући на уму да је Кина најважнији трговински партнер Србије у Азији, али и највећи инвеститор са више од шест милијарди евра инвестиција у последњих 14 година.

Међу најзначајнијим пројектима који су реализовани или су у току, у којима учествују кинески партнери, јесу београдска обилазница, Пупинов мост, Кинески културни центар, Кинески тржни центар, затим брза пруга од Београда до Будимпеште, подземна гаража у Влајковићевој, а извесно је да ће немерљив допринос дати и у пројектима топлодалековода од Обреновца до Новог Београда, „малог метроа” и будућег београдског метроа.

Извор: Беоинфо

Подели вест