BGD Spomenik Kneyu Mihajlu Trg Republike 2.png
београд.рс

београд.рс

Споменик кнезу Михаилу

СИМБОЛ БЕОГРАДА ЗА КОЈИ СВИ ЗНАЈУ: Споменик кнезу Михаилу већ 142 године „надгледа” главно место састанака

12.06.2024.

СИМБОЛ БЕОГРАДА ЗА КОЈИ СВИ ЗНАЈУ: Споменик кнезу Михаилу већ 142 године „надгледа” главно место састанака
Величина слова

Споменик кнезу Михаилу, за већину становника Београда и гостију престонице познат као код „коња”, подигнут је испред Народног позоришта 1882. године, на месту некадашње Стамбол капије. Налази се на Тргу републике и први је уметнички споменик у Србији.

Откривен је на Светог Николу, крсну славу породице Обреновић. Том приликом је уприличена велика свечаност уз паљбу топова, а звона са свих београдских цркава су звонила тог дана.

Дело је италијанског вајара Енрика Пација, а као модел за фигуру коња кога јаше кнез Михаило послужио је вранац кога је добио враћајући се из Румуније са свадбеног путовања са Јулијом Хуњади. Изливен је у бронзи, у Минхену, а састоји се од постамента, пиједестала и коњаничке статуе.

Паци је победио на међународном конкурсу на који је пристигло 17 радова, а италијански уметник је урадио и споменик Дантеу испред базилике Санта Кроче у Фиренци.

BGD Spomenik Kneyu Mihajlu Trg Republike 3.png
београд.рс

На постаменту, који је обложен рељефним плочама са украсима од бронзе су исписана имена градова који су ослобођени од Турака 1867. године, за време његове владавине. На пиједесталу се налазе сцене из српске историје које су рађене према цртежима архитекте Константина Јовановића, док бронзана фигура кнеза Михаила представља ослободиоца, који десном руком показује на још неослобођене градове Србије.

BGD Spomenik Kneyu Mihajlu Trg Republike 4.png
београд.рс

Због изузетне културно-историјске вредности представљакултурно добро од великог значаја, а налази се у оквиру просторне културно историјске целине „Историјско језгро Београда”, која је такође културно добро.

Санација, реконструкција и конзервација споменика је урађена 2020. године.

Споменик кнезу Михаилу је подигнут 1882. године на месту некадашње Стамбол капије, испред Народног позоришта.

Споменик кнезу Михаилу већ 142 године „надгледа” простор главног београдског састајалишта, Трга републике, за који ће већина рећи „видимо се код коња”.

Кнез Михаило је владао Србијом у два наврата, први пут од 1839. године до 1842. године када га је после побуне заменио кнез Александар Карађорђевић. Други пут на престо је дошао 1860. године после смрти свога оца Милоша Обреновића. Убијен је у Кошутњаку 1868. године.Подели вест