Специјали_Симболи Београда_Победник 16x9.00_00_22_20.Still019.jpg
београд.рс

београд.рс

„Победник” на Калемегдану

НАЈПРЕПОЗНАТЉИВИЈИ СИМБОЛ БЕОГРАДА: „Победник” са Калемегдана чува престоницу

13.06.2024.

НАЈПРЕПОЗНАТЉИВИЈИ СИМБОЛ БЕОГРАДА: „Победник” са Калемегдана чува престоницу
Величина слова

Споменик „Победник”, подигнут је 1928. године, поводом обележавања десетогодишњице пробоја Солунског фронта у Горњем граду Београдске тврђаве, на највишем бедему Калемегдана, на стубу висине 17,5 метара.

Дело је једног од најзначајнијих уметника с почетка 20. века, вајара Ивана Мештровића.

Његово уобличавање трајало је дуго, настао је пред почетак Првог светског рата, а првобитно је био замишљен као фонтана, која је требала да буде постављена на Теразијама.

Специјали_Симболи Београда_Победник 16x9.00_00_00_23.Still027.jpg
београд.рс

Мештровић је до почетка Великог рата излио средишњи део фонтане у виду наге мушке фигуре, која у десној руци држи мач, а у левој птицу соко, која је симбол витештва, рата и мира.

Његова замисао је била да у центру базена са водом буде петостепени стуб, који је требало да представља симбол петовековног ропства под Турцима и да буде споменик слободи.

Сама скулптура ове бронзане фигуре је израђена 1913. године.

На почетку рата, фонтана је, како би била сачувана склоњена у једну кућу на Сењаку, а по његовом завршетку одустало се од фонтане.

Скулптура „Победника” је постављена на пиједестал у виду дорског стуба, а због бурног реаговања јавности да ће фигура нагог мушкарца негативно утицати на морал српских девојака одабрано је ново место удаљено од центра града иако је једна од идеја била да му се дода народна ношња. На другој страни неки су тада мислили да треба да се постави у базен пошто је „већ го”.

Специјали_Симболи Београда_Победник 16x9.00_00_56_10.Still026 (1).jpg
београд.рс

Подигнут је на висину од 17 и по метара, „не зато да се што боље види, већ да се види што мање”, писала је тадашња Политика

„Победник” је постављен на најузвишенијем месту Београдске тврђаве, лицем окренут према Сави, симболишући победу у Првом светском рату.

На месту на коме се данас налази споменик била је палата деспота Стефана Лазаревића.

Првобитно је требало да се зове „Весник пролећа”, а због сокола у руци многи га зову и „Соколар".

За културно добро је проглашен 1992. године, а крајем 2019. године и почетком 2020. урађена је комплетна реконструкција споменика, када су санирана и сва оштећења, између осталих и сама бронзана скулптура, која је имала бројне рупе од метака и гелера.

„Победник” је најфотографисанији и најпопуларнији београдски споменик, а према неким подацима дневно га посети више од 5.000 туриста.


Подели вест