180 година Народног музеја Србије6.jpg
београд.рс

београд.рс

Београдска ризница

180 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Народни музеј чува нашу традицију, садашњост и будућност

24.06.2024.

180 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА: Народни музеј чува нашу традицију, садашњост и будућност
Величина слова

Народни музеј у Београду, ове године обележава 180 година постојања. Основан је указом начелника Министарства просвете Јована Стерије Поповића, 10. маја 1844. године, као Музеум сербски.

То је уједно и почетак систематског прикупљања и заштите културне баштине у Србији.

Народни музеј је данас незаобилазно место и омиљено одредиште, како за становнике Београда, тако и за бројне туристе.

Постао је и важан центар комуникације и извор сазнања, нове технологије заузимају посебно место, а богата изложбена и издавачка делатност, као и разноврсни програми привлаче посетиоце.

Прва музејска поставка је приређена 1864. године, а прво званично евидентирање посетилаца је објављено у првој деценији 20. века, 1907. године. Било их је 4.298.

180 година Народног музеја Србије5.jpg
београд.рс

Народни музеј Србије је основан у историјском периоду који нам је познат као „доба музеја“, тако да је савременик бројних важних светских музеја, али је истовремено поставио темељ за развој музејске делатности у Србији, рекла је Марија Ђорђевић, ПР НМС и додала да је основан као најстарија централна музијска институција у Србији као Музеум сербски 10. маја 1844. године указом тадашњег начелника у Министарству просвете, Јована Стерије Поповића, са идејом водиљом да се старине сачувају за будућа поколења.

180 година Народног музеја Србије1.jpg
београд.рс

Како је нагласила Народни музеј, већ 180 година тежи да покаже своје богате збирке. Реч је о музеју комплексног типа, тако да се у њему чува разнородна грађа, односно археолошка, нумизматичка и уметничка.

Ђорђевић је подсетила и на прославу јубилеја 180. годишњице Народног музеја Србије, која је обележена најпре отварањем изложбе „Тела и простори“ у Великој Галерији Народног музеја Србије, ауторке др Драгане Ковачић. Музејска саветница из музеја је желела да кроз европски цртеж у хронолошком периоду од романатизма до авангарде представи нашу уменичку баштину. 

Цела изјава Марије Ђорђевић, ПР-а Народног музеја се налази на видеу испод.

Указом кнеза Александра Карађорђевића, 1853. године успоставља се звање чувара Народног музеја, а Филип Николић је био први

У саставу Народног музеја су и Музеј Вука и Доситеја, Галерија фресака, као и Археолошки музеј Ђердапа у Кладову, Музеј Лепенски вир, који се налазе у близини Доњег Милановца и Спомен-музеј Надежде и Растка Петровића.

Санација и адаптација зграде Народног музеја на Тргу републике је завршена 2018. године. Најстарија музејска установа у Србији подигнута је 1903. године по пројекту архитеката Николе Несторовића и Андре Стевановића, а 1964. године је проглашена за споменик културе.

180 година Народног музеја Србије3.jpg
београд.рс

НМС представља једну од најзначајних установа модерне Србије, баштини изузетна дела националне уметности, чува највредније што је потекло са нашег простора. Најстарији сачувани српски ћирилични запис, Мирослављево јеванђеље, писан у другој половини 12. века се налази у њему.

Мирослављево јеванђеље је 1979. године проглашено за културно добро од изузетног значаја, а у јуну 2005. је уписано на листу УНЕСКА Памћење света

Збирка стране уметности је од почетка рада музеја, имала улогу да подстакне разумевање других култура. У богатој колекцији се налазе и дела аутора, као што су између осталих Ван Гог, Пикасо, Модиљани, Реноар...

НМС данас има водеће место међу музејима у овом делу Европе, а у прошлој години га је посетило 170.000 људи.

Сваке недеље је бесплатан улаз и тада буде преко хиљаду, чак до 1.800 посетилаца, који обиђу Народни музеј.

Подели вест