Почела сезона купања на Ади Циганлији2.jpg
београд.рс

београд.рс

Ада Циганлија

ПОПУЛАРНО БЕОГРАДСКО ИЗЛЕТИШТЕ: Ада Циганлија оаза за уживање у граду

23.06.2024.

ПОПУЛАРНО БЕОГРАДСКО ИЗЛЕТИШТЕ: Ада Циганлија оаза за уживање у граду
Величина слова

Јединствени екосистем, природна богатства, пријатна микроклима, уређено Савско језеро и широка понуда спортских и забавних активности само су неке од особина које Аду Циганлију чине једним од омиљених места за опуштање и рекреацију, као и симболом Београда.

Полуострво Ада Циганлија налази се на реци Сави, на четири километара од ушћа у Дунав, а према неким хроничарима њено име je потекло од келтских речи синга (острво) и лиа (подводно земљиште), па је тако настала „сиганлија“, која ће у каснијој транскрипцији постати „циганлија“.

На Ади се налази прегршт биљних и животињских врста, које праве јединствен екосистем, а до сада је откривено око 450 врста биљака, међу којима су бела и црна топола, бела врба и храст лужњак. Фауну чине птице, аутохтоне врсте ситних сисара, инсекти, као и око 250 врста гљива.

Природна богатства  полуострва запазио је и кнез Милош Обреновић, који је 1821. године острво прогласио за државно добро, а чувени комедиограф Бранислав Нушић назвао је Аду „Водени цвет“ и под истим именом је основао сатиричне новине.

Богат еколошки систем Аде сачуван је до данас, а у њеном средишту налази се Савско језеро које има највећу градску плажу, окружену 7,7 километара дугом пешачком и бициклистичком стазом. Захваљујући уређеном купалишту, током летњих месеци Ада Циганлија постаје београдско море“ и тако представља идеалан бег од градске жеге.

Почела сезона купања на Ади Циганлији5.jpg
београд.рс

Савско језеро је вишенаменско, користи се за спорт и рекреацију, а на њему је одржано стотине државних, европских и светских првенстава у спортовима на води. Језеро представља и резервоар пијаће воде Београдског водовода и спада у заштићено водоизвориште града Београда.

Савско језеро дуго 4,2 километра и просечно широко 200 метара, са дубином између четири и шест метара, почело је да се формира 1957. године, а финални изглед добило је 1978. године.

Осим водених спортова, посетиоци на Ади могу да уживају и у другим спортским активностима као што су одбојка на песку, фудбал, рукомет, тенис, голф, кошарка, јер овај рекреативни центар садржи више од педесет спортских игралишта.

Ада је привлачна и љубитељима адреналина, јер у својој понуди има банџи џамп, авантура парк, зип лајн, аква ски, траку за скијање, роњење,...

Почела сезона купања на Ади Циганлији3.jpg
београд.рс

Спој шумских предела и простране водене површине чине Аду Циганлију идеалном локацијом за уживање, али и за организацију свечаности и прослава, па се тако на овом речном острву налази више десетина ресторана и кафића који су распоређени око језера. Такође, постоји и забавни садржај за најмлађе, који чине вожња возићима, пикник простор, педалине, град на води и дечја игралишта.

У оквиру Аде Циганлије, између Саве и Чукаричког рукавца, 1994. године очишћено је и порибљено мало језеро Ада Сафари, које је богато рибама шаран, амур, лињак и бабушка. Чишћењем језера омогућено је бављено спортским риболовом у Београду, али под веома строгим условима.

Почела сезона купања на Ади Циганлији1.jpg
београд.рс

С обзиром на то да је Ада Сафари смештен у близини центра престонице, а поседује бујну вегетацију и велике зелене површине, 2023. године за време првог градоначелничког мандата Александар Шапић најавио је измештање београдског Зоолошког врта на Ада Сафари, како би се побољшали услови у којима бораве животиње.

Имајући у виду разноврсност живог света на Ади Циганлији, посебна пажња последњих година посвећена је заштити овог екосистема, о чему води рачуна ЈП „Ада Циганлија“, као предузеће за уређење, коришћење и одржавање речног острва.

Подели вест