Prostorni prikaz 02 - obavezni (1).jpg
београд.рс

београд.рс

Београдска ризница

УРЕЂЕЊЕ ПАРКА НА НАЈЛЕПШОЈ БЕОГРАДСКОЈ ЛОКАЦИЈИ: Нова зграда Природњачког музеја, акваријум, скејт парк

25.06.2024.

УРЕЂЕЊЕ ПАРКА НА НАЈЛЕПШОЈ БЕОГРАДСКОЈ ЛОКАЦИЈИ: Нова зграда Природњачког музеја, акваријум, скејт парк
Величина слова

Парк „Ушће" се простире од Бранковог моста до хотела „Југославија", а на овој површини биће изграђени нови садржаји.

Препознатљив је по зеленим површинама, припада територији општине Нови Београд, и место је бројних манифестација. Концерти, фестивали, ауто трке су само неки од догађаја који на овом месту окупљају бројну публику.

Уређење парка „Ушће" је започето пре неколико година, а биће комплетирано изградњом нових објеката и уређењем приобаља. Нови садржаји ће додатно привући становнике Београда, њихове госте и туристе.

Prostorni prikaz 03 (1).jpg
београд.рс

Непосредно поред Музеја савремене уметности биће изграђена прва наменска зграда Природњачког музеја. Његовим завршетком, први пут после 130 година, један од најдуговечнијих и најзначајнијих музеја у Србији добиће наменску зграду и неопходне услове за смештај и трајно чување збирки, које се тренутно налазе у депоима на Врачару.

Природњачки музеј чува скоро 2 милиона предмета

 Нова музејска зграда налазиће се између Палате Србија и Великог ратног острва, а у продужетку зграде ка Земуну биће и акваријум. С обзиром на то да ће оба објекта бити испод земље, бирала се локација за изградњу где има најмање стабала.

Фасада Природњачког музеја биће стаклена према левој обали Дунава и имаће зелени кров, који ће бити доступан посетиоцима

Prostorni prikaz 10 (1).jpg
београд.рс

Очекује се да ће га посетити око 600.000 људи на годишњем нивоу. Планирано је око 150 паркинг места са простором намењеном за паркирање аутобуса за организоване посете.

У оквиру уређења једне од најзначајнијих зелених површина у граду, почело је и уклањање нелегалних плутајућих објеката чиме ће бити смањена бука и отворен поглед на реке и Калемегдан. Овај део је је­ди­ни ода­кле се Бе­о­градска твр­ђа­ва мо­же по­сма­тра­ти са оба­ле ре­ке. Сплавови ће бити уклоњени од Бранковог моста до Ушћа

Prostorni prikaz 07 (1).jpg
београд.рс

На почетку парка Ушће, у близини Бранковог моста налази се први скејт парк у Србији. У наредном периоду се очекује изградња новог који ће испуњавати услове за одржавање европских и светских  такмичења. Будући скејт парк биће уклопљен у амбијент парка и јединствен у овом делу Европе.

Први скејт парк у Београду и Србији се простире на 2.200 квадратних метара

Овај парк се налази у близини ушћа Саве у Дунав, по чему је и добио назив. Заузима површину од 80 хектара, а према мишљењу стручњака има велики потенцијал да буде туристичка атракција и културна дестинација главног града.

Подели вест