Специјали_Симболи Београда_Дунав8.jpg
београд.рс

београд.рс

Београдска ризница

ЧУВАР ИСТОРИЈЕ, ОАЗА МИРА И ОПУШТАЊА: Све чари Дунава кроз Београд

03.07.2024.

ЧУВАР ИСТОРИЈЕ, ОАЗА МИРА И ОПУШТАЊА: Све чари Дунава кроз Београд
Величина слова

Дунав кроз Београд протиче у дужини од 60 километара, улази код Старих Бановаца пролазећи општине Земун, Нови Београд, Палилулу, Стари град и стиже до Гроцке.

Београд се може похвалити, као мало који град да лежи на рекама. Многи као највећу предност главног града Србије наводе његов положај. 

Видети престоницу са реке је право уживање, како за очи, тако и за психу сваког појединца, опште је познато да се људски мозак најбоље одмара поред воде.

Дунав нуди велики број могућности за опуштање, на самој реци и на њеним обалама.

Специјали_Симболи Београда_Дунав4.jpg
београд.рс

Идеја је да оно најлепше што град Београд има, а то су две реке на којима лежи, на најбољи могући начин искористимо и да за пар година можемо да кажемо да се Београд истински спустио на реке."

Александар Шапић, градоначечлник Града Београда приликом обиласка завршних радова на изградњи прве целине Линијског парка, новембра 2022. године

То је река са највише имена, почетно се везује за древни илирски или трачки језик, где се називао „Дану", што једноставно значи „река", на латинском је био „Данувиус" или „Данубиус". Данас је познат под различитим именима у зависности од земље кроз коју протиче.

Омиљена места Београђана су Дунавски и Земунски кеј, једном кад открију чари ових места, увек се враћају.

Крстарења реком су веома популарна јер на овај начин се могу открити детаљи које велики број људи није ни приметио са обале док „не заплови" њеним таласима. То је најлепши начин да се лепота престонице види из другог угла.

Специјали_Симболи Београда_Дунав7.jpg
београд.рс

Са места где се Сава улива у Дунав је величанствен поглед на Београдску тврђаву.

Дунав је друга река по дужини у Европи и најпопуларнија на свету за речна крстарења

Један је од највећих природних симбола Београда који је на његовим обалама и настао.

Специјали_Симболи Београда_Дунав3.jpg
београд.рс

Чуваћемо оно што нам је Бог подарио, наше реке и цело приобаље Београда."

Александар Шапић, градоначелник Града Београда

Између бројних рукаваца и ада, настале су јединствене оазе природе, а на обалама ове реке током векова су живеле разне цивилизације. На више места се налазе  трагови римских легија, као и турски и аустро–угарски остаци. На десној обали Дунава је једно од најзначајнијих неолитских локалитета у Европи, познато  Археолошко налазиште „Бело брдо“ у Винчи.

Лидо је пешчана плажа на делу Великог Ратног острва, која постоји већ 100 година

Љубитељи реке, дуж целог тока кроз територију Београда, увек могу наћи место за пикник, рекреацију, одмор, уживати на најпознатијим београдским шеталиштима, попити омиљено пиће и појести укусну храну у бројним угоститељским објектима, који су незаобилазни део комплетног доживљаја на Дунаву.

Специјали_Симболи Београда_Дунав13.jpg
београд.рс

Лето је идеално време да осетите поветарац и препустите се природи. Залазак сунца  је нешто што се мора доживети на овој реци, која протиче кроз 10 земаља.

На обалама Дунава се налазе четири главна града и сви почињу на слово Б: Беч, Београд, Будимпешта и Братислава.

Дунав је један од симбола Београда, а има велики значај у туристичком и економском развоју главног града.Подели вест