СИМБОЛИ БЕОГРАДА - КАЛЕМЕГДАНСКА ТВРЂАВА 1.jpg
београд.рс

београд.рс

Калемегданска тврђава

МЕСТО САСТАНАКА СВИХ ГЕНЕРАЦИЈА: Калемегдан чува тајне и пружа величанствен поглед

02.07.2024.

МЕСТО САСТАНАКА СВИХ ГЕНЕРАЦИЈА: Калемегдан чува тајне и пружа величанствен поглед
Величина слова

Осим што је најпосећенија туристичка локација, Калемегдан је и јединствена оаза у самом центру града.

Највећи је београдски парк, најзначајнији културно-историјски комплекс и најпрепознатљивији симбол престонице у којем доминира Београдска тврђава.

Калемегдан са тврђавом чини јединствену целину, а сваки део парка има занимљиву причу о давној прошлости.

Цео простор, на коме се налазе објекти и археолошка налазишта од непроцењивог националног значаја обухвата површину већу од 60 хектара.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - КАЛЕМЕГДАНСКА ТВРЂАВА 3.jpg
београд.рс

Назив Калемегдан односи се само на просторни плато око тврђаве који је осамдесетих година 19. века претворен у парк. Плато је служио да се непријатељ добро осмотри и сачека за борбу, док је тврђава, била главно војно упориште Београда.

Из Калемегданског парка у Београдску тврђаву може се ући кроз једну од седамнаест очуваних капија

Парк је касније проширен изградњом Малог Калемегдана, а пре Првог светског рата се завршавао на месту, где су сада камене степенице.

Име Калемегдан потиче од турских речи „кале“, која значи град или тврђава и „мегдан”, у преводу поље или бојиште.

Турци су Калемегдан називали и Фићир-бајир, што значи „брег за размишљање“

Због своје локације, прелепих шеталишта, ширине и мира Калемегдан је одувек био и омиљено место свих генерација, како Београђана, тако и све већег броја туриста. Годишње га посети два милиона људи.

Створен је за одмор тела и душе, многи долазе и због положаја који пружа прелеп поглед, какав мало који град у свету има. На Калемегдану можете само прошетати, сести на клупу или одиграти партију шаха.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - КАЛЕМЕГДАНСКА ТВРЂАВА 4.jpg
београд.рс

Најпосећенији део овог парка је споменик „Победник“ који дневно обиђе више од пет хиљада туриста. 

Вечни су само видици Калемегдана. Кад се по њему пође, враћају се два утиска сваке зиме. Да снег буди сећања, код сваког, на детињство, а да сада раскопани јаркови у парку сећају на ровове из рата, завејане заклоне и прихватнице”

Милош Црљански о Калемегдану

На Калемегдану се налазе Војни музеј, Споменик захвалности Француској, Уметнички павиљон „Цвијета Зузорић“, Завод за заштиту споменика културе града Београда, Природњачки музеј, црква Ружица, Римски бунар, Астрономска опсерваторија, Зоолошки врт, дечји забавни парк, као и спортска игралишта за рекреацију и угоститељски објекти који служе за предах и освежење.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - КАЛЕМЕГДАНСКА ТВРЂАВА 2.jpg
београд.рс

Калемегдан је увек на врху листе локација које треба посетити у Београду, а често је избор за целодневни породични излет.Подели вест