СИМБОЛИ БЕОГРАДА - Црква Светог Марка 1.png
београд.рс

београд.рс

Црква Светог апостола и јеванђелисте Марка

У ЊОЈ СЕ ЧУВА ЧУДОТВОРНА ИКОНА БЕОГРАДСКА БОГОРОДИЦА: Црква Светог Марка одише посебним духом, круна је Ташмајданског парка

05.07.2024.

У ЊОЈ СЕ ЧУВА ЧУДОТВОРНА ИКОНА БЕОГРАДСКА БОГОРОДИЦА: Црква Светог Марка одише посебним духом, круна је Ташмајданског парка
Величина слова

Црква Светог апостола и јеванђелисте Марка се налази на платоу уз северозападни део Ташмајданског парка.

Грађена је од 1931. године до 1940. године, у близини старе цркве из 1835. године, према плановима архитеката Петра и Бранка Крстића по узору на манастир Грачаницу.

Стара Маркова црква је била правоугаона грађевина изграђена у време београдског митрополита Петра Јовановића и кнеза Милоша Обреновића, а имала је две парохије теразијску и палилулску. Београђани су је звали и „гробљанска црква”.

Ктитор храма је био трговац Лазар Панча.

Ту биле неке рушевине, и за њих би се говорило и причало, да је ту била стара црква, која је на сву прилику посвећена била Светом Марку“.

Београђанин Сретен Поповић, забележио седамдесетих година 19. века

На месту где је данашња црква, 1830. године је прочитан султанов хатишериф o давању аутономије Србији унутар турске царевине.

Пре самог подизања храма Светог Марка, према сведочењу савременика, на том месту је био постављен крст и шатор где је обављена Света Литургија.

Сама градња цркве је прекидана више пута и  важила је за једину православну светињу у Београду, која је дуги низ година била неосликана.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - Црква Светог Марка 4.png
београд.рс

Иконостас храма, по пројекту архитекте Зорана Петровића урађен је у мермеру 1992. године.

Има све одлике неовизантијске архитектуре, дуга је 62 метра, широка 45, а висина главне куполе је 60 метара. Када је завршена била је највећи храм у тадашњој држави, а због посебних архитектонских и урбанистичких квалитета за споменик културе је проглашена 1975. године

Јединствена је по томе што има три олтара, а у крипти цркве су сахрањени краљ Александар Обреновић и краљица Драга, после Мајског преврата 1903. године.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - Црква Светог Марка 3.png
београд.рс

Ова српска православна светиња, која је један од најпознатијих симбола Београда има богату ризницу икона и верских списа. У њој се чува чудотворна икона Београдска Богородица. Део овог храма је и највећи богородичин мозаик на свету „Пресвета Богородица Шира од небеса”.

СИМБОЛИ БЕОГРАДА - Црква Светог Марка 5.png
београд.рс

У цркви почивају земни остаци цара Душана и патријарха Германа, унутрашњост посебном чини трон, који је био намењен српском патријарху и краљу, а смештен је испред самог централног олтара.

Испод цркве се налазе пећине на 28 метара испод земље. Сматра се да су старе између 6 и 8 милиона година.

Црква Светог Марка заузима важно место у престоници јер поред велелепног спољашњег здања у једном од најлепших београдских паркова оставља снажан утисак када се уђе у њу. Током литургије може да прими чак 2.000 људи, а многима је избор за венчања и крштења.


Подели вест