Специјали_Симболи Београда_Ташмајдански парк5.jpg
београд.рс

београд.рс

Београдска ризница

АТРАКЦИЈА И МИСТЕРИЈА: Ташмајдански парк, незаобилазно место за дружење у центру Београда

07.07.2024.

АТРАКЦИЈА И МИСТЕРИЈА: Ташмајдански парк, незаобилазно место за дружење у центру Београда
Величина слова

Између Таковске, Илије Гарашанина, Београдске улице и Булевара краља Александра, у центру главног града налази се велика зелена оаза, Ташмајдански парк.

На овом простору се некада налазио каменолом, а у 19. веку, пошто је био периферија служио је за гробље. Кад је изграђено Ново гробље Ташмајданско је измештено и преууређено у парк.

Назив парка „Ташмајдан“ је настао као сложеница турских речи тас - камен и мајдан - рудник. Верује се да су сва стара здања Београда озидана каменом вађеним овде, а у  катакомбама, насталим копањем дуго су била складишта муниције и склоништа за рањене војнике.

У Ташмајданском парку је изграђена прва сеизмолоша станица 1909. године, која постоји и данас.

Као један од највећих туристичких потенцијала и симбола Београда данас привлачи велики број посетилаца и важи за један од најлепших градских паркова.

Специјали_Симболи Београда_Ташмајдански парк6.jpg
београд.рс

Ташмајдан посебним местом чини његова богата историја, верује се да су управо овде спаљене мошти Светог Саве, а на ободу парка је изграђена црква Светог Марка, која је такође један од симбола главног града. Иза ње је ушушкана и мала Руска црква, а чува и многе културно-историјске споменике. Централно место заузима музичка фонтана и велико шаховско поље.  

Након завршетка Другог светског рата, донета је одлука да се на Ташмајдану оснује парк, а да простор бившег каменолома постане спортски центар.

Парк је уређен и прилагођен деци и одраслима. На површини од 10 хектара на различите начине можете да проведете слободно време, а ако имате пса моћи ће слободно да трчи у ограђеном простору за кућне љубимце. Поред бројних садржаја за децу, за поклонике рекреације постоји фитнес центар на отвореном, а да уживање буде комплетно можете се одморити у неком од угоститељских објеката.

Специјали_Симболи Београда_Ташмајдански парк11.jpg
београд.рс

Са Ташмајдана је Карађорђе, своје устанике повео у ослобађање Београда од Турака 1806. године.

Крије бројне пећине испод, према неким историчарима њихов настанак датира из времена Римљана, а Београђанима су у Првом светском рату служиле као заклон од аустро-угарских бомби, док је у Другом светском рату у њима била смештена тајна команда за југоисток Вермахтовог генерала Фон Лера.

Захваљујући свом изгледу и садржајима место је где се срећу све генерације, овде се организују културно уметнички догађаји и разне манифестације

Многи одавде носе незаборавне успомене јер су „одрасли на Ташу".

Захваљујући локацији и зеленилу, Ташмајдански парк je многима склониште од градске гужве, а природна је граница између општина Палилула, Врачар и Стари град.

Подели вест