Специјали_Симболи Београда_Теразијска чесма 9x16.00_00_42_21.Still046.jpg
београд.рс

београд.рс

Теразијска чесма

ТЕРАЗИЈСКА ЧЕСМА СВЕДОК ИСТОРИЈЕ И РАЗВОЈА БЕОГРАДА: Мењала места, некад била само споменик

08.07.2024.

ТЕРАЗИЈСКА ЧЕСМА СВЕДОК ИСТОРИЈЕ И РАЗВОЈА БЕОГРАДА: Мењала места, некад била само споменик
Величина слова

Теразијска чесма се није увек налазила на месту где је данас, изграђена је на делу где су се укрштала два најпрометнија пута у то време, Смедеревски и Крагујевачки, данас Улица краља Милана.

Нова Теразијска чесма подигнута је 1860. године између данашњих хотела „Москва“ и „Балкан“.

Пројекат за њену изградњу није сачуван, а направљена је средствима кнеза Милоша Обреновића, са идејом да прослави његов повратак, кад је други пут дошао на српски престо.

Дело је вајара Франца Лорана, и везује се за архитектонска дела романтизма у Србији. Направљена је у облику каменог стуба са вазом на врху, а укупан проток воде на све четири луле износио је 0,5 литара у секунди. Изграђена је од кречњачког камена са Ташмајдана, а састоји се од три сегмента. На свакој страни стуба су и иницијали кнеза Милоша и година изградње 1860.

Специјали_Симболи Београда_Теразијска чесма 9x16.00_00_25_18.Still044.jpg
београд.рс

Исте године на Теразијама су засађени дивљи кестенови, чиме је оплемењен амбијент овог простора.

Молба кнезу Милошу за изградњу нове чесме упућена је још 1838. године, због проблема са несташицом воде.

Теразијска чесма је скоро пола века стајала на Теразијама, али је 1911. године, кад је овај део града реконструисан у трг према пројекту француског архитекте Едуара Лежеа премештена у порту цркве Светих Петра и Павла на Топчидеру. Ту је  била све до 1975. године и имала је само улогу споменика јер није била повезана на водоводни систем.

Враћена је али не на исто место, него врло близу, на плато испред хотела „Москва" где се налази и данас.

Према пројекту архитеката Уроша Мартиновића и Зорана Петровића, уређен је плато око чесме, чиме је формиран нов амбијент. Свечано је отворена 12. децембра 1975. године. Конзерваторски и рестаураторски радови на чесми су рађени 2003. године, а за споменик културе Теразијска чесма је проглашена 1965. године.

Специјали_Симболи Београда_Теразијска чесма 9x16.00_00_03_00.Still040.jpg
београд.рс

Данас је један од најпознатијих симбола Београда. Њене историјске, уметничке и урбанистичке вредности су велике. По њој је цела улица добила име. Сам назив Теразије се помињао од друге половине 19. века. 

Пре изградње Теразијске чесме овај део града се звао Престолонаследников трг, па улица Кнеза Милана, затим, улица краља Милана, а званичан назив Теразије добија тек 1940. године.

Теразијска чесма је омиљено место за састанке и туристичка атракција смештена у сам центар града. Београђане посебно за ово место везује чињеница да је испред ње на Петровдан, 1892. године одржано освећење и свечано отварање београдског водовода.

У главном граду постоји 40 фонтана, а међу њима једна од најпознатијих је Теразијска чесма.

Подели вест