Специјали_Симболи Београда_Хотел Москва9x16.00_00_40_00.Still058.jpg
београд.рс

београд.рс

Хотел Москва

ОД КАФАНЕ ДО ПРЕСТИЖНОГ ХОТЕЛА: „Москва” шармира изгледом и специјалитетима

09.07.2024.

ОД КАФАНЕ ДО ПРЕСТИЖНОГ ХОТЕЛА: „Москва” шармира изгледом и специјалитетима
Величина слова

На месту некадашње кафане „Велика Србија” 1908. године отворен је хотел Москва, монументална зграда кроз коју је прошла домаћа и светска елита, а њена архитектура у стилу руске сецесије и данас привлачи госте.

Четвороспратница стара 116 година налази се на углу Теразија и Балканске улице, реновирана је неколико пута, а захваљујући несвакидашњем екстеријеру и богатој историји, хотел Москва је један од напрепознатљивијих симбола Београда

Хотел Москва изграђен је првобитно као објекат осигуравајућег друштва „Росија“ из Петрограда и представљао је велику инвестицију Руског царства и Краљевине Србије.  

Специјали_Симболи Београда_Хотел Москва9x16.00_00_13_18.Still051.jpg
београд.рс

Здање на Теразијама подигнуто је према идеји руских архитеката и српског архитекте Јована Илкића. Градња је почела 1905. године, а Палату „Росија“ са кафаном и хотелом „Москва“ отворио је краљ Петар I Карађорђевић 1908. године.   

Хотел Москва једна је од првих зграда у Београду на којој је употребљен армирани бетон за међуспратну конструкцију, а овим радовима руководио је архитекта Матија Шнајдер.

Архитектура зграде припада стилу руске сецесије, уз елементе антике. Посебну пажњу привлачи фасада хотела коју чини прегршт детаља. Скулптура „Жена са три детета“ налази се у уганом делу на фасади, као и „Глорификација Русије“ која је симбол руске привредне и поморске снаге, а украси на фасади израђени су према Илкићевој замисли.  

Специјали_Симболи Београда_Хотел Москва9x16.00_00_20_06.Still053.jpg
београд.рс

Зграда је за време Другог светског рата озбиљно оштећена, а по завршетку ратног периода постала је место окупљања тадашње елите, међу којима су били Иво Андрић и Васко Попа

Посебно место у оквиру зграде на Теразијама од 1974. године заузима посластичарница Кафе Москва, по којој је хотел и данас познат. Специјалитет посластичарнице је торта „Москва шнит” чије парче тражи више од 300 гостију сваког дана. 

Торта „Москва шнит” је заштићен бренд посластичарнице Хотела Москва, чији је оригинални рецепт креиран 1974. године. Торта је постала позната у свету за свега неколико месеци, а годишње се у хотелу Москва направи чак 20 тона ове посластице.

Хотел је за више од једног века постојања угостио преко 40 милиона људи. Алфред Хичкок, Роберт де Ниро, Лучано Павароти, Индира Ганди и Алберт Ајнштајн само су неке од познатих личности које су посетиле здање на Теразијама, а по њима је названо шест апартмана у хотелу.

У Хотелу Москва у апартману број 418 налази се олимпијска соба у којој је 23. фебруара 1910. основан Српски олимпијски клуб, касније преименован у Олимпијски комитет.

Специјали_Симболи Београда_Хотел Москва9x16.00_00_33_16.Still057.jpg
београд.рс

Данас се у оквиру хотела налазе ресторан Чајковски, Кафе посластичарница Москва, 123 собе, четири конференцијске сале, Спа и велнес центар. Захваљујући атрактивној локацији у центру престонице, одувек је привлачио велики број Београђана, а омиљено је место и бројних туриста који посебно током лета уживају на тераси „Москве”. 

Подели вест