_DSC9199.jpg
Марија Пирошки

Марија Пирошки

Манифестације

ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И НАРОДА АФРИКЕ УЗ ПЕСМУ И ИГРУ! Завршен један од омиљених фестивала Београђана

27.06.2022.

ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И НАРОДА АФРИКЕ УЗ ПЕСМУ И ИГРУ! Завршен један од омиљених фестивала Београђана
Величина слова

Током два топла дана викенда, 25. и 26. јуна, у Музеју афричке уметности у Београду одржан је Афро фестивал. Бројни суграђани и посетиоци нашега града имали су прилику да се упусте у упознавање афричког културног наслеђа кроз бројне музејске популарне програме.

Најсвечанији део фестивала чинио је програм – Дурбар, дан пријатељства, музике и плеса, одржан у недељу, 26. јуна. Овај део Фестивала Музеј организује уз драгоцену подршку афричких амбасада, били су ту амбасадори Алжира, Анголе, Египта, Конга, Либије, Марока, Туниса, као и конзулати Намибије и Јамајке. Овогодишњи домаћин фестивала била је Амбасада Републике Анголе!

_DSC9048.jpg
Марија Пирошки

На централном догађају, тачно у подне, јавности су се обратили директорка Музеја афричке уметности, Марија Алексић, Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж, доајен Групе афричких амбасадора у Београду и Њ.Е. Алцино Изата де Консејсао, амбасадор Републике Анголе. 

Афро фестивал од свог оснивања, 1997. године, постао редовна манифестација, јединствена за Србију у целом региону западног Балкана, чији је циљ да промовише пријатељство Србије и народа Африке кроз различите активности усмерене на младе, на музичке наступе, модне ревије и друге аспекте афричког културног наслеђа. 

Њ.Е. Мохамед Амин Белхаж, доајен Групе афричких амбасадора у Београду и амбасадор Марока,

 Након Амбасадора Белхажа, присутнима се обратио амбасадор Републике Анголе, Њ.Е. Алцино Изата де Консејсао, који је истакао: „Афричка култура, уметност и традиције су толико разноврсне да смо смо захвални да у Београду имамо овако значајно место које дозвољава свима да добију макар увид у афричку културну разноликост. Ангола има ту част да буде домаћин овогодишњег фестивала и Амбасада је тесно сарађивала са музејем у припреми низа догађаја којим се преставља тек делић анголске уметности и културе“.

Истакнути анголски уметник Килуанж Кија Хенда, одржао је предавање, а главни музички догађаји дана представљали су, наступ бенда „Авалски пут“ који чине афрички студенти у Београду који бораве и студирају у нашој земљи захваљујући пројекту „Свет у Србији“ и спектакуларан наступ реге музичара Horsman Coyote.

Погледајте како је изгледало 

Подели вест