Slamar 4.jpg
Лагуна

Лагуна

Манифестације

ИПАК НИЈЕ МОГУЋЕ СВЕ ИСПЛАНИРАТИ ЈЕР ВАС ПРИЧА НЕКАД ВУЧЕ САМА! Књига „Сламар" одушевила све присутне

01.07.2022.

ИПАК НИЈЕ МОГУЋЕ СВЕ ИСПЛАНИРАТИ ЈЕР ВАС ПРИЧА НЕКАД ВУЧЕ САМА! Књига „Сламар" одушевила све присутне
Величина слова

Интелигентно, узбудљиво штиво, роман Владимира Вујиновића „Сламар“ представљен је 30. јуна у књижари Делфи СКЦ. О књизи су поред аутора говорили критичар и писац Ђорђе Бајић, полицијски инспектор и писац Лазар Јовановић и уредница књиге Дубравка Драговић Шеховић.

Дубравка и сама воли да чита трилере и изразила је наду да ће их с временом бити више. „У Лагуни имамо изванредне ауторе који пишу трилере. Када је реч о ’Сламару’, прва верзија романа већ је била изузетно добра и онда смо га мало брусили и радили на динамици. Реч је о изузетно доброј и квалитетној причи са интересантним ликовима. Пре свих, главни јунак, полицијски инспектор Филип Вујић, необичан је лик, несвакидашњи човек без порока, за кога ипак кроз роман откривамо и његове проблеме. Такође, Владимир је верно дочарао плејаду ликова, а посебно ми се допало што је представио специфичну врсту мафије – пољопривредну мафију – што је ново у нашој књижевности.

Slamar 2.jpg
Дубравка Драговић Шеховић и Владимир Вујиновић
Лагуна

 Када је реч о полицијским процедурама, Лазар Јовановић је одао признање аутору на верном представљању: „Влада је обишао то ’минско поље’ онако балетски и нигде се није спотакао, све је урадио како треба и толико је верно писао да сам га питао да ли је стварно био у Националном центру за криминалистичку форензику. Верно је представио како наш посао заиста изгледа, чак и кад је тема серијског убице у питању, која је у нашој земљи увек климав терен јер нисмо у скорије време имали такве случајеве.“

Lazar.jpg
Лазар Јовановић, полицијски инспектор
Лагуна

Ђорђу Бајићу се посебно допала особеност главног јунака: „Он је полицијски инспектор новије генерације и интересантно га је пратити. Влада воли, као и ја, да поред криминалистичког заплета, који је главна атракција, укључи и дискретну причу о приватном животу јунака. Читајући његов роман, пратимо и личне перипетије које ће се сигурно развијати и у наредним романима о инспектору Вујићу.“

Đorđe.jpg
Ђорђе Бајић, критичар и писац
Лагуна

Влада Вујиновић је најпре био читалац трилера, и то почев од дела Агате Кристи. Наставио је са америчким трилер писцима – Патерсоном, Кобеном, Лијем Чајлдом. Наравно, ту су Скандинавци, који су увели револуцију у жанр трилера тиме што су га максимално унапредили и уозбиљили стварајући озбиљну књижевност. 

Могу слободно да кажем да припадам скандинавској школи трилера. Иако сам писао и раније, трилер ми је помогао да концентришем своје писање на причу, на радњу, на нарацију.

Владимир Вујиновић, аутор романа

 Радња романа доноси комплексну причу која се одвија у две пограничне државе, Србији и Хрватској. „Трилер је специфичан по томе што захтева добро планирање. Пре писања морате да изградите костур, сценослед, детаљан план, да набројите све ликове, да их драмски повежете. Ипак није могуће све испланирати јер вас прича некад вуче сама“, истакао је Вујиновић.

„Сламар“ је вишеслојан роман. „Први утисак је забавна прича где пратимо импресију, али има и дубљи слој, то је роман о тајкунизацији Србије, о распродаји државне и друштвене имовине, предузећа, прича о пољопривредној мафији које многи нису свесни, то је прича о отимачини туђе имовине и надасве о обичном малом човеку који не може тако лако да се носи са великим друштвеним неправдама“.

Slamar 5.jpg
Владимир Вујиновић
Лагуна

Подели вест