BarbaraPravi1.jpg
промо

промо

Музички програм

ОНА ПРЕУЗИМА КОПЉЕ НЕПОНОВЉИВЕ ЕДИТ ПЈАФ ИЛИ БАРБАРЕ И БАЦА ГА ЈОШ ДАЉЕ! Францускиња српског порекла долази у Београд

22.06.2022.

ОНА ПРЕУЗИМА КОПЉЕ НЕПОНОВЉИВЕ ЕДИТ ПЈАФ ИЛИ БАРБАРЕ И БАЦА ГА ЈОШ ДАЉЕ! Францускиња српског порекла долази у Београд
Величина слова

Барбара Прави, најактуелнија звезда савремене француске шансоне, долази у Србију, земљу својих предака, и одржаће концерт у оквиру БЕЛЕФ-а, у Ботаничкој башти, 28. јуна 2022, са почетком у 21 сат.

Где се одржава

Ботаничка башта Јевремовац


Када се одржава

28. јуна у 21 час


Француска певачица, текстописац, глумица и композиторка српског порекла, рођена је 10. априла 1993. у Паризу. Шира музичка публика у Србији упознала ју је прошле године, када је заступала Француску на такмичењу за Песму Евровизије са песмом Voilà (Воала је једна од оних француских речи коју сви знају, а значи Ето, ево) и освојила завидно друго место. Био је то најбољи пласман Француске на Евровизији у последњх 20 година.

Oна преузима копље непоновљиве едит пјаф или барбаре и баца га још даље

Андре Манукиан, композитор

 Љубитељи француске шансоне прате њену каријеру, од почетка од 2015. године, када је потписала први уговор за Капитол рекордс (Цапитол Рецордс). Године 2016. изабрана је за извођача музике у филму Хајди, снимљеном по чувеној књизи за децу. Неколико месеци касније, са трупом мјузикла Un été 44(Једно лето 44) наступа у улози Соланж Дијамел, када је својом раскошним и суптилним гласом, поготово извођењем насловне нумере Seulement connu de Dieu (Само од Бога знан) одушевила публику и критику.

Барбара Прави је симбол младости и франкофоније. Њено право име је Барбара Пјевић и често истиче своје српско порекло, но у њој има јеврејске, алжирске, пољске и персијске крви. Песму Деда посветила је управо свом деди, Србину који је желео будућност без граната и ровова и као младић избегао у Париз. Песма носи речи љубави које никада није смогла снаге да упути тој важној фигури у свом животу, тако блиској и уједно тако далекој. Његов утопистички поглед на свет често је био извор неспоразума између њих двоје, а истовремено је допринео њиховој посебној везаности. Пажљиво је одабрала своје уметничко име Прави, сматрајући да управо та српска реч истиче њену аутентичност.

Такав таленат рађа се једном у десет година.

 Барбара Прави је ангажована на пољу борбе за права жена и једна је од 39 извођачица песме која је постала химна Покрета за ослобођење жена – Débout les femmes (Жене, устајте).  Реч је о адаптацији на француски једне немачке песме које су 1933. компоновале затворенице једног немачког логора. Многе њене песме говоре о женским дилемама, падовима, немогућности да се изборе против насиља или стереотипа.

Концерт Барбаре Прави у Београду организују фестивал БЕЛЕФ и Француски институт у Србији, под покровитељством Града Београда, Делегације ЕУ у Србији и компање МТС Телеком Србија. Карте за концерт Барбаре Прави, могу се купити на продајним местима Ticket Vision и онлине преко   https://www.tickets.rs/
Ова манифестација на најлепши начин обележава крај шестомесечног председавања Француске Саветом Европске уније.

Подели вест