NMN_6785.JPG
Тамара Рађеновић
Немања Јовановић

Тамара Рађеновић
Немања Јовановић

Музички програм

ГРОМОГЛАСАН АПАЛУЗ ЗА СПЕКТАКУЛАРНИ КОНЦЕРТ СОПРАНА! Светска оперска звезда је београдској публици приредила вече за памћење

28.12.2022.

ГРОМОГЛАСАН АПАЛУЗ ЗА СПЕКТАКУЛАРНИ КОНЦЕРТ СОПРАНА! Светска оперска звезда је београдској публици приредила вече за памћење
Величина слова

У Великој дворани Коларчеве задужбине јуче, 27. децембра је одржан спектакуларни концерт сопрана Тамаре Рађеновић уз пратњу Хора и Симфонијског оркестра Макрис, под диригентском палицом маестра Предрага Госте и Николе Мијајловића, соло труба. Светска оперска звезда је београдској публици приредила вече за памћење.

Коларац је био испуњен до последњег места, а празнично окићена сала са раскошним осветљењем и 85 извођача на бини су допринели магији вечери. Публика је громогласним аплаузима и стојећим овацијама испратила наступ сопрана анђеоског гласа и уверила се да је Тамара Рађеновић поново оправдала речи велике Монсерат Кабаље која је и предвидела велику планетарну каријеру младој оперској диви.

Репертоар је био прилагођен широј публици и посебно радује што је Тамара успела да на Коларац доведе млађу публику и на тај начин настави своју мисију културног амбасадора класичне музике.

NMN_7368.JPG
Тамаре Рађеновић
Немања Јовановић

Концерт је почео увертиром „Лака коњица“ од Суппеа коју је извео Симфонијски оркестар Макрис, састављен од врсних музичара из Србије, после чега је Хор Макрис извео „Тријумфални марш“ из Вердијеве опере Аида.

Ово је била моћна увертира за Тамарину прву арију “Merce dilette amiche“ од Вердија из опере И Веспри Сицилиани. Ова захтевна арија која обилује колоратурама, уз пратњу Хора, је већ после првих тактова публици најавила какав спектакуларан концерт ће бити изведен.

За ову арију сопран Тамара Рађеновић је снимила и спот који је за само месец дана емитовања достигао импозантан број прегледа.

После Вердија уследила је и виртуозно изведена позната весела арија Норине из опере Дон Пасqуале. Предивна боја гласа, висине, колоратуре, легато, глума и сценски покет су јасни показатељи да су ова знања стицана дугогодишњим радом, уз водеће светске музичке педагоге и менторе са Краљевског музичког колеџа из Лондона.

Арија Меине Липпен од Лехара, коју публика обожава, изазвала је право одушевљење у публици. Осим фантастичног Макрис оркестра и Хора на сцену су изашле и балерине Института за уметничку игру. У Великој дворани Коларца је направљен и визуелно-сценски искорак када је млада оперска дива сишла са сцене и придружила се балеринама у току извођења ове композиције.

На сцени Коларца Тамари се придружио трубач Никола Мијајловић, који је маестрално извео два соло комада. Реч је о великом уметнику, који је и професор трубе на две музичке Академије. Осим два соло комада Мијајловић је извео и најаву на труби за композцију Парла пиу пиано из култног филма Кум. Аранжман за оркестар је написао Бојан Младеновић. 

У сличном расположењу публика је дочекала и композицију „Historia d’un amor“. Оркестарски аранжман за ову познату шпанску композицију је урадио наш познати композитор Александар Симић.

Оркестар Макрис је под маестралним вођством Предрага Госте извео и позната оркестарска дела: „Jaz valcer iz svite br2“ од Шостаковича и „Tritsh Tratsh polka“ од Штрауса. С обзиром да диригент Предраг Госта и сопран Тамара Рађеновић живе и раде у Великој Британији указали су част британском композитору Williamsu и на репертоар уврстили и његову композицију „Green sleeves“, а поводом 150 година од рођења композитора.

У другом делу концерта велику пажњу је изазвао Хачитурианов валцер из свите „Masquarade“. Крај концерта је обележио шпански ритам, а Тамара је извела „Las hijas del Zabedeo“. Ова весела, али веома захтевна арија је изазвала буран аплауз и овације публике. У завршници концерта и уз громогласне аплаузе и повике браво, браво изведена су два биса. Макрис оркестар је у стилу великих светских новогодишњих концерата извео Радецки марш.

Финале концерта је узаврелој атмосфери на Коларцу дало додатну енергију. У стилу великих звезда Тамара Рађеновић је на бис отпевала познати оперски хит „Heia in den Bergen”. У маестралној завршници са ватрометом и конфетама уз Тамару су на сцени били и сви извођачи, који су пажљиво одабраним новогодишњим репертоаром приредили публици експлозивну атмосферу. Магична музичка ноћ у Београду поново је потврдила да је Коларац раме уз раме са најпрестижнијим светским музичким дворанама.

Погледајте како је то изгледало: 

Подели вест