CARMINA BURANA plakat.jpg
promo

promo

Muzički program

JEDINSTVENI MUZIČKI SEPKTAKAL SA GOSTIMA NA BELEFU! Budite deo trilogije na kojoj je kompozitor radio duže od decenije

21.06.2022.

JEDINSTVENI MUZIČKI SEPKTAKAL SA GOSTIMA NA BELEFU! Budite deo trilogije na kojoj je kompozitor radio duže od decenije
Veličina Slova

Kantata „Karmina Burana“, najpopularnije delo nemačkog kompozitora Karla Orfa, pod dirigentskom upravom Dragane Radaković, biće premijerno izvedena 29. juna od 21 čas na Velikoj sceni u okviru Beogradskog letnjeg festivala „Belef“.

Gde se održava

Velika scena Narodnog pozorišta


Kada se održava

29. jun


U tom jedinstvenom muzičkom spektaklu, uz Hor i Orkestar Narodnog pozorišta u Beogradu, Hor RTS – a i Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd, kao solisti će nastupiti sopran Snežana Savičić Sekulić, tenor Stevan Karanac i bariton Dragutin Matić.

Koncertmajstor je Edit Makedonska; asistent dirigenta Đorđe Stanković. Hor RTS – a pripremio je dirigent Jakov Milutinović, a Hor Dečjeg kulturnog centra Beograd dirigentkinja Nevena Ivanović.

„Karmina Burana” je prvi deo muzičko-scenske trilogije „Trijumfi”, na kojoj je kompozitor radio duže od decenije i po, i njen, svakako, najveći, najpopularniji i najuspeliji segment. Delo pisano za trio vokalnih solista (sopran, tenor i bariton), veliki mešoviti hor i simfonijski orkestar, obilato pojačan udaraljkama, nastajalo je tokom 1935. i 1936. godine. Inspirisano je istoimenom zbirkom stihova iz 13. veka, pronađenom u bavarskom manastiru Benediktburen, nedaleko od Minhena.

„Karmina Burana” je do sada samo jednom postavljena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijera je održana 11. oktobra 1973. godine, takođe, na Velikoj sceni.

Podeli vest