BarbaraPravi1.jpg
promo

promo

Muzički program

ONA PREUZIMA KOPLJE NEPONOVLJIVE EDIT PJAF ILI BARBARE I BACA GA JOŠ DALJE! Francuskinja srpskog porekla dolazi u Beograd

22.06.2022.

ONA PREUZIMA KOPLJE NEPONOVLJIVE EDIT PJAF ILI BARBARE I BACA GA JOŠ DALJE! Francuskinja srpskog porekla dolazi u Beograd
Veličina Slova

Barbara Pravi, najaktuelnija zvezda savremene francuske šansone, dolazi u Srbiju, zemlju svojih predaka, i održaće koncert u okviru BELEF-a, u Botaničkoj bašti, 28. juna 2022, sa početkom u 21 sat.

Gde se održava

Botanička bašta Jevremovac


Kada se održava

28. juna u 21 čas


Francuska pevačica, tekstopisac, glumica i kompozitorka srpskog porekla, rođena je 10. aprila 1993. u Parizu. Šira muzička publika u Srbiji upoznala ju je prošle godine, kada je zastupala Francusku na takmičenju za Pesmu Evrovizije sa pesmom Voilà (Voala je jedna od onih francuskih reči koju svi znaju, a znači Eto, evo) i osvojila zavidno drugo mesto. Bio je to najbolji plasman Francuske na Evroviziji u poslednjh 20 godina.

Ona preuzima koplje neponovljive edit pjaf ili barbare i baca ga još dalje

Andre Manukian, kompozitor

 Ljubitelji francuske šansone prate njenu karijeru, od početka od 2015. godine, kada je potpisala prvi ugovor za Kapitol rekords (Capitol Records). Godine 2016. izabrana je za izvođača muzike u filmu Hajdi, snimljenom po čuvenoj knjizi za decu. Nekoliko meseci kasnije, sa trupom mjuzikla Un été 44(Jedno leto 44) nastupa u ulozi Solanž Dijamel, kada je svojom raskošnim i suptilnim glasom, pogotovo izvođenjem naslovne numere Seulement connu de Dieu (Samo od Boga znan) oduševila publiku i kritiku.

Barbara Pravi je simbol mladosti i frankofonije. Njeno pravo ime je Barbara Pjević i često ističe svoje srpsko poreklo, no u njoj ima jevrejske, alžirske, poljske i persijske krvi. Pesmu Deda posvetila je upravo svom dedi, Srbinu koji je želeo budućnost bez granata i rovova i kao mladić izbegao u Pariz. Pesma nosi reči ljubavi koje nikada nije smogla snage da uputi toj važnoj figuri u svom životu, tako bliskoj i ujedno tako dalekoj. Njegov utopistički pogled na svet često je bio izvor nesporazuma između njih dvoje, a istovremeno je doprineo njihovoj posebnoj vezanosti. Pažljivo je odabrala svoje umetničko ime Pravi, smatrajući da upravo ta srpska reč ističe njenu autentičnost.

Takav talenat rađa se jednom u deset godina.

 Barbara Pravi je angažovana na polju borbe za prava žena i jedna je od 39 izvođačica pesme koja je postala himna Pokreta za oslobođenje žena – Débout les femmes (Žene, ustajte).  Reč je o adaptaciji na francuski jedne nemačke pesme koje su 1933. komponovale zatvorenice jednog nemačkog logora. Mnoge njene pesme govore o ženskim dilemama, padovima, nemogućnosti da se izbore protiv nasilja ili stereotipa.

Koncert Barbare Pravi u Beogradu organizuju festival BELEF i Francuski institut u Srbiji, pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Delegacije EU u Srbiji i kompanje MTS Telekom Srbija. Karte za koncert Barbare Pravi, mogu se kupiti na prodajnim mestima Ticket Vision i online preko   https://www.tickets.rs/
Ova manifestacija na najlepši način obeležava kraj šestomesečnog predsedavanja Francuske Savetom Evropske unije.

Podeli vest