Град Bеоград - Јединица за космичка истраживања 1.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

МНОГО ЗНАЊА И РАДА: Први српски сателит, велики искорак и испит за наше научнике

23.08.2024.

МНОГО ЗНАЊА И РАДА: Први српски сателит, велики искорак и испит за наше научнике
Величина слова

Србија ће 2025. године лансирати свој први сателит у орбиту. Он ће у потпуности бити направљен у Астрономској опсерваторији на Звездари.

Град Bеоград - Јединица за космичка истраживања 2.png
београд.рс

Пројекат „Мозаик”, у оквиру кога ће бити направљен и лансиран први српски сателит, подразумева много знања и рада.

Први је такав пројекат у Србији и представља велики искорак и испит за наше научнике.

Град Bеоград - Јединица за космичка истраживања 3.png
београд.рс

Милан Стојановић, руководилац овог пројекта каже да лансирање сателита у орбиту око Земље није мали подухват, чак и када имате разрађену индустрију која то може да уради.

-Ми то немамо, тако да је наш први сателит управо прилика да научимо како се то ради, који су све потребни кораци, где треба да се тражи фреквенција, дозвола, комуникација, земаљска станица која ће комуницирати са тим сателитом, направити сателит, интегрисати све компоненте у једну кутију која се после лансира, тестирати компоненте на различите потресе, гравитације, вакумске коморе... Због тога смо ми овај пројекат замислили не нешто претерано амбициозно у технолошком смислу, компоненте које ћемо да користимо су углавном доступне, већ су тестиране на тржишту као компоненте које су биле у свемирским мисијама, али оно што ми хоћемо да урадимо је да не купујемо готов сателит него да све направимо овде код нас у Србији, објаснио је вођа пројекта „Мозаик”.

Цела изјава Милана Стојановића, руководиоца пројекта „Мозаик” налази се у видеу испод.

Први српски сателит биће направљен при Јединици за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије, а служиће за испитивање Сунчеве активности. 

Подели вест