Град Београд_Мисија Сунце 2.png
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

ПОСМАТРАЊЕ СУНЦА ДЕО ПРОЈЕКТА „МОЗАИК”: У истраживању учествује неколико институција

31.08.2024.

ПОСМАТРАЊЕ СУНЦА ДЕО ПРОЈЕКТА „МОЗАИК”: У истраживању учествује неколико институција
Величина слова

У Београду ће бити израђен први српски сателит који ће имати за циљ снимање рендгенске активности Сунца.

Израда сателита ради се у оквиру пројекта „Мозаик”, а он ће бити пуштен у орбиту 2025. године. Основни задатак првог српског сателита биће да посматра Сунце.

„Треба напоменути да нема пуно података о Сунцу у том рендгенском домену, ми смо пронашли један део посматрачке активности Сунца који није довољно добро покривен и истражен. Ми се надамо да ће након прикупљања података бити и неких научних радова који ће се бавити овом темом”, наводи Милан Стојановић, Руководилац пројекта „Мозаик”.

Цела изјава Милана Стојановића, руководиоца пројекта „Мозаик” налази се у видеу испод.

Стојановић је истакао и да је важно да сателит оде у орбиту крајем 2025. или почетком 2026. године, јер ће Сунце тада бити близу максимума своје активности, а за истраживање је потребно да се сними његово зрачење након достигнутог максимума. 

Град Београд_Мисија Сунце 1.png
београд.рс

Први српски сателит припада наносателитима и има димензију 10x10x10 cm, због чега је у науци познати као „кјубсат”. Тежина сателита ће бити око један и по килограм, а прави га Астрономска опсерваторија у сарадњи са факултетима Београдског универзитета.

„На пројекту „Мозаик” учествује више институција. Астрономска опсерваторија и астрономи сами вероватно не би могли сами да дизајнирају и направе један овакав пројекат. Због тога смо ми ступили у једну лепу сарадњу са факултетима Универзитета у Београду, ради се о Машинском факултету, Електротехничком факултету и Математичком факултету. Поред њих имамо и Институт „Михајло Пупин”, додаје Стојановић.

Град Београд_Мисија Сунце 3.png
београд.рс

Пројекат „Мозаик” реализује Јединица за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије и први је пројекат ове врсте у Србији, због чега представља велики искорак за нашу науку. 

Подели вест