БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА ЧУВА 2.000 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДA 9x16.00_00_58_14.Still006.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ТУРИСТИЧКЕ АТРАКЦИЈЕ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ: Бројни садржаји за све посетиоце

01.10.2024.

ТУРИСТИЧКЕ АТРАКЦИЈЕ БЕОГРАДСКЕ ТВРЂАВЕ: Бројни садржаји за све посетиоце
Величина слова

Римски бунар, Кула Небојша, Зиндан капија, Велики барутни магацин, Војни бункер, казамати и Сахат кула су знаменитости које могу видети посетиоци Београдске тврђаве.

Београдска тврђава представља једну од најпосећенијих локација у главном граду која има историју стару преко 2.000 година. Она се налази под заштитом Републике Србије, а њом управља Јавно предузеће „Београдска тврђава”.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА ЧУВА 2.000 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДA 9x16.00_00_36_21.Still004.png
београд.рс

Београдску тврђаву чине Горњи и Доњи град, а заједно са Калемегданским парком представља споменик културе од изузетног значаја.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА ЧУВА 2.000 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДA 9x16.00_00_25_02.Still003.png
београд.рс

Једна од најпознатијих туристичких атракција у Београду представља јединствену културно-историјску целину, а посетиоци Тврђаве могу видети неке од садржаја који се овде налазе. 

„Јавно предузеће „Београдска тврђава” током свог релативно кратког постојања труди се да сваке године уприличи неки нови садржај и употпуни садржај саме Београдске тврђаве и туристичке понуде самог града. Тренутно је доступно више објеката за туристичку посету, најновији су од ове године Зиндан капија где се налази Удружење „Бели орлови”, витезови, које се бави очувањем старих заната, старих рукотворина и наравно витешког начина живљења и живота. Такође имамо већ традиционалне објекте као што је Кула Небојша, једина средњевековна очувана кула на Београдској тврђави, Римски бунар који у ствари није римски нити ни бунар, иако га тако зовемо и волимо тако да га зовемо, једно од најмистериознијих места у Србији, Војни бункер из периода Хладног рата, Велики барутни магацин који су градили Аустријанци, да би наравно сачували уопште тврђаву и град, а где се данас налазе остаци римских споменика, скулптура, саркофага из периода владавине Римљана на овим просторима” каже Иван Урошевић из ЈП „Београдска тврђава”.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА ЧУВА 2.000 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДA 9x16.00_00_41_01.Still005.png
београд.рс

Београдска тврђава је стално отворена за посетиоце који након обиласка историјских знаменитости могу уживати у шетњи или одмарати у Калемегданском парку.

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА ЧУВА 2.000 ГОДИНА ИСТОРИЈЕ БЕОГРАДA 9x16.00_00_12_24.Still001.png
београд.рс

Калемегдан чува прошлост нашег града, а уједно је и место на ком се одржавају бројне манифестације. Тврђава је једна од омиљених локација за окупљање Београђана, али и туристичка атракција главног града.

Подели вест