Foto-3.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

НА ДАНАШЊИ ДАН УМРЛА ЖЕНА СА НАЈВИШЕ ОДЛИКОВАЊА: Положени венци и одата пошта хероини Милунки Савић

05.10.2024.

НА ДАНАШЊИ ДАН УМРЛА ЖЕНА СА НАЈВИШЕ ОДЛИКОВАЊА: Положени венци и одата пошта хероини Милунки Савић
Величина слова

Пре 51 годину, преминула је најодликованија жена-учесница Првог светског рата – Милунка Савић.

Град Београд и Удружење ратних добровољаца 1912-1918 свечаним чином полагања венаца сећа се наше највеће хероине, која почива у Алеји великана на Новом гробљу у Београду.

Foto-5.jpg
београд.рс

У име Града Београда, венац на гроб Милунке Савић положио је Игор Јовановић, заменик председника Скупштине града.

– Одајемо почаст хероини из Првог светског рата и балканских ратова, као и жени са највише одликовања у историји ратовања. Милунка Савић није била само храбра жена. Она је представљала све оне који су се, без обзира на препреке, борили за бољу будућност свог народа. Наша обавеза је да се сећамо њеног доприноса, њеног храброг духа и пожртвовања које је показала током рата. Њен живот је пример да су снага и храброст својствени свима, без обзира на пол, и подсећа нас на важност равноправности и једнакости – рекао је за Беоинфо Игор Јовановић.

Foto-1.jpg
београд.рс

Полагање венаца на њен гроб није само чин сећања, већ и позив свима нама да чувамо вредности за које се борила, нагласио је Јовановић.

Милунка Савић је инспирација за нове генерације да се боре за правду, слободу и достојанство – закључио је он.

Foto-9.jpg
београд.рс

Венце су положили и државни секретари Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарства културе, те представници Војске Србије и Министарства одбране, амбасада Русије и Мађарске, бројних удружења и поштоваоци лика и дела Милунке Савић.

 Извор: Беоинфо

Подели вест