Специјали_Симболи Београда_Ушће 7.jpg
београд.рс

београд.рс

Ушће Саве у Дунав

ЈЕДНО ОД НАЈЛЕПШИХ ДЕЛОВА ПРЕСТОНИЦЕ: Место где Сава љуби Дунав, две реке различитих боја у једној

18.06.2024.

ЈЕДНО ОД НАЈЛЕПШИХ ДЕЛОВА ПРЕСТОНИЦЕ: Место где Сава љуби Дунав, две реке различитих боја у једној
Величина слова

Београд се налази на ушћу две реке. Место на коме се Сава улива у Дунав налази се у самом центру Београда, испод Калемегдана, на надморској висини од 68 метара, у подножју Београдске тврђаве, код Куле Небојша.

Ушће је место на коме Сава завршава свој ток и постаје Дунав, а овде се географски сусрећу централна Европа и брдовити Балкан.

На самом ушћу обе реке успоравају свој ток, што је почетком 16. века направило водени спруд, данас Велико ратно острво.

Специјали_Симболи Београда_Ушће 5.jpg
београд.рс

Само Ушће је интересантно због разлике у боји две највеће реке у Србији, обележено је видљивом линијом разграничења, Сава је бржа и бистрија, а Дунав спорија и мутнија река, тако да се на месту њиховог сусрета види јасна линија која их дели.

Сава има светлију плаву или зелену боју, док Дунав има смеђу нијансу, а разлика у боји је најизраженија током лета кад водостај на обе реке опадне.

Специјали_Симболи Београда_Ушће 6..jpg
београд.рс

Ушће Саве у Дунав се сматра за једно од најлепших места у Београду, а код Куле Небојша на Дорћолу ушће је одатле узводно. Оно што је занимљиво је да је у рукавцу дунавска вода, а из другог правца долази Сава и на том месту где би требало да буде Дунав уствари тече савска вода. Ту се тачно види и линија, а тај део иако се води као Дунав је Сава.

Прво насеље изнад Ушћа направљено је пре 7.000 година

Повољни услови за контролу над равницом према северу и западу су искоришћени за настањивање још из времена праисторије, а археолошко налазиште на платоу Горњег града Београдске тврђаве је прво насеље основано током неолита.

Овај део је у прошлости представљао значајну војно-стратешку тачку освајања и одбране Београда, а крај ушћа Саве у Дунав почетком првог века нове ере је основан и први римски логор, док је током историје у његовој близини потонуло више бродова, често у ратним сукобима.

Сава никада не заледи због топлане у Обреновцу која део своје воде испушта у њу

Подели вест